Posljednjih nekoliko godina javno mnijenje u zapadnim zemljama promijenilo se u korist Palestine, a u tome prednjači Italija.

PALESTINO, LJUBAVI MOJA

PALESTINA REMIX

POGLEDAJTE

VIDEO

 

 

PROČITAJTE

PRIČU

 

 

ENGLISH

عربي

BOSANSKI

TÜRKÇE

SHERIF FATHY

Režiser filma

Mnoge evropske zemlje desetljećima stoje na strani Izraela, a ovakav stav korijene vuče iz njihovog saosjećanja sa Jevrejima, koji su progonjeni tokom holokausta. Međutim, izraelsko nemilosrdno ugnjetavanje palestinskog naroda tu je podršku umanjilo. Danas mnogi evropski građani podržavaju borbu Palestinaca za svoje ciljeve. Italija je jedna od evropskih zemalja u kojoj je solidarnost sa Palestinom očita.

Evropsko protivljenje izraelskoj okupaciji Zapadne obale i Pojasa Gaze je od 1967. godine poraslo. Veliki broj istaknutih evropskih aktivista svoje živote je posvetio tome da dižu glas protiv izraelskih zločina. Posebno efikasne u podizanju svijesti o nedaćama Palestinaca bile su kampanje koje su pozivale na bojkot.

U filmu "Palestino, ljubavi moja" italijanski aktivisti objasnili su kako se njihov stav o sukobu promijenio nakon što su posjetili okupirana područja. Mnogi od njih postali su aktivisti tek nakon što su se uvjerili u grozne uslove u kojima se nalaze Palestinci koji žive pod izraelskom okupacijom. Italijani su shvatili da imaju odgovornost u podizanju svijesti o nedaćama s kojim se suočavaju Palestinci i u preduzimanju mjera kojima bi se pomoglo njihovom rješavanju.

Italijanski aktivisti formirali su odbore zadužene za podizanje svijesti o palestinskim pitanjima. Ovi odbori su realizirali cijeli niz aktivnosti, od distribucije letaka o okupaciji do bojkota izraelskih proizvoda koji se prodaju u evropskim trgovinama.

 

Italijanski aktivisti organizirali su i niz demonstracija kojima se osuđuje izraelska okupacija i vojni napadi Izraela na Gazu. Palestinci i dalje žive pod najdužom okupacijom u modernoj historiji, ali međunarodna podrška njima i dalje raste. U Evropi je Italija, u ovom pitanju, istinski vođa.

Okupacija palestinske zemlje i njena sukcesivna kolonizacija bili su razlozi zbog kojih sam promijenila stav.
ROSSANA PLATONE
PENZIONISANA UNIVERZITETSKA PROFESORICA I ITALIJANSKA AKTIVISTICA
Kada odete u Palestinu i vidite nepravdu koja se događa tamo, u toj maloj zemlji, ne možete zaboraviti šta ste vidjeli.
ENRICO BARTOLOMEI
ITALIJANSKI AKTIVISTA I DOKTORANT
Vremenom će [naša borba] izrasti u narodni pokret sličan onome koji je porazio aparthejd u Južnoj Africi.
MILA PERNICE
ITALIJANSKA NOVINARKA I AKTIVISTICA

GLEDAJTE FILM

U OVOM FILMU

AUTORSKI TIM

SVJEDOCI

GODINE

DEFINICIJE

MJESTA

REŽISER I MONTAŽER:

SHERIF FATHY

 

PRODUCENT:

RAMONA DI MARCO

 

DIREKTORi FOTOGRAFIJE:

ALESSANDRO FELICI &

GIUSEPPE TONELLI

 

PRODUKCIJSKA KUĆA:

SPOT 1, ITALY

 

GODINA PROIZVODNJE:

2011.

 

ADAPTACIJA NA ENGLESKI JEZIK: AL JAZEERA WORLD - 2011.

 

COPYRIGHT © SVA PRAVA ZADRŽAVA AL JAZEERA

POVRATAK NA VRH

PALESTINA REMIX