PLO

PALESTINA REMIX

ENGLISH

عربي

BOSANSKI

TÜRKÇE

Palestinska oslobodilačka organizacija.

Njen naziv na arapskom glasi Munazzimat al-Tahrir al-Filastiniyya.

Palestinska oslobodilačka organizacija je organizacija osnovana 1964. godine s ciljem stvaranja nezavisne države Palestine. Začeta je na samitu Arapske lige, održanom u Kairu. Kao svoj cilj navodi „oslobađanje Palestine“ kroz oružanu borbu.

 

Prvi sastanak PLO-a održan je 28. maja 1964. godine.  Na sastanku su se okupile 422 prominentne palestinske osobe, kako bi izabrale vođu Ahmeda Shuqeirija. Na konferenciji je uspostavljeno i zakonodavno tijelo, Palestinsko zakonodavno vijeće (PNC), Izvršni odbor PLO, Nacionalni fond, te Palestinska oslobodilačka vojska (PLA). Izrađeni su Palestinska nacionalna povelja i temeljni zakon, koji pozivaju na oslobađanje Palestine, te provođenje prava na povratak i samoodređenje.

 

Nakon Shuqeirijeve ostavke u decembru 1967. godine šef PLO-a postao je Yahya Hamoudeh, a 1969. ga je naslijedio Yasser Arafat.

 

PLO je postao krovna organizacija različitih palestinskih frakcija, te je preuzeo centralnu ulogu u mobiliziranju Palestinaca širom svijeta i usmjeravanju međunarodne podrške njihovom cilju.

 

PLO je uspostavio odjele za pružanje obrazovnih i zdravstvenih usluga i druge pomoći Palestincima. Uspostavio je kvazivladu s vlastitim sigurnosnim službama, uredima za informiranje i vanjskom politikom.

 

Opća skupština Ujedinjenih naroda je 14. oktobra 1974. PLO priznala kao "jedinog legitimnog predstavnika palestinskog naroda". Na samitu u Rabatu 28. oktobra 1974. Arapska liga ga je priznala kao isključivog legitimnog predstavnika palestinskog naroda. PLO je na 19. sjednici PNC-a u Alžiru 15. novembra 1988. proglasio palestinsku nezavisnost.

 

U decembru 1988. PLO je objavio da priznaje Izrael i odrekao se terorizma. U razmjeni pisama između Arafata i tadašnjeg izraelskog premijera Yitzhaka Rabina 1993. godine PLO je priznao državu Izrael. Izrael je, zauzvrat, PLO priznao kao legitimnog predstavnika palestinskog naroda.

 

Od Arafatove smrti 11. novembra 2004. PLO-om rukovodi Mahmoud Abbas.

DEFINICIJE

POVRATAK NA DEFINICIJE

VRATITE SE NA VRH STRANICE

PALESTINA REMIX

 

VIŠE O PLO-u

MOŽETE PRONAĆI U...