Svake godine Izrael privlači milione turista u posjetu 'Svetoj zemlji'. Njima se predstavlja lažna historija Palestine - verzija koji ignorira historiju kršćana i muslimana koji su tamo živjeli stoljećima.

ZABRANJENO HODOČAŠĆE

PALESTINA REMIX

POGLEDAJTE

VIDEO

 

 

PROČITAJTE

PRIČU

 

 

ENGLISH

عربي

BOSANSKI

TÜRKÇE

AHMAD DAMEN

Režiser filma

Turizam je ključni dio izraelske ekonomije. Samo u 2013. godini Izrael je posjetilo 3,5 miliona turista, od kojih su brojni došli na vjersko hodočašće. Međutim, izraelski turoperatori svojim posjetiocima prenose iskrivljenu priču. Cenzura je posebno izražena za turiste - kršćanske. Ignorira se historijska veza kršćana sa Svetom zemljom. Cenzuriraju se i brojni načini na koje je Izrael progonio palestinske kršćane još od 1948.  godine.

Izraelski turistički vodiči ne vode kršćanske turiste u neke od najvažnijih gradova i svetih mjesta u regiji, samo kako bi ih spriječili da vide brutalne posljedice izraelske okupacije. Prema nekim turistima, mnogi izraelski od njih pokazuju šokantan nedostatak osjetljivosti kad je u pitanju objašnjavanje sukoba. Neki priređuju igre u kojima turisti imaju priliku igrati ulogu izraelskih vojnika koji napadaju palestinske "teroriste".

Palestinskim kršćanima oteta je njihova zemlja i otjerani su iz svojih domova, a napadani su i njihovi životi. Rulje jevrejskih ekstremista, koje je štitila Vlada Izraela, napadale su vođe palestinskih kršćana bombama, pištoljima i noževima. Obradiva zemljišta koja su pripadala palestinskim kršćanima su popaljena, a sve to kao dio izraelske kampanje etničkog čišćenja Palestinaca.

Kako Izrael i dalje nastavlja svoju kampanju da bi prisvojio još više teritorija,  provodi je uz tvrdnju da Jevreji imaju posebnu vjersku vezu sa zemljom. Takve tvrdnje duboko vrijeđaju Palestince - muslimane i kršćane. Kako okupatorska sila koja terorizira palestinski narod može tvrditi da ima bilo kakvu vezu sa duhovnošću?

Naposljetku, značaj Svete zemlje neraskidivo je povezan sa njenim ljudima, Palestincima. Kroz izraelsku okupaciju kažnjavaju se svi Palestinci, bez obzira na njihovu vjeru. Palestinski kršćani, već u manjini, ne predstavljaju izuzetak. Izrael sprečava razvoj njihovih gradova i svetinja, a, pored toga, podržava ekstremne Jevreje, koji svoje nasilje usmjeravaju na kršćanske vođe. Sve dok se Palestincima ne osiguraju njihova prava, svaka priča koja tvrdi da je ova regija 'Sveta zemlja' predstavljat će laž.

Ne mogu posjetiti [kršćanske] svetinje (...) dok je na vlasti sadašnji [izraelski] separatistički režim u Palestini, sprečavaju me kontrolni punktovi i zid razdvajanja.
FADI QATTAN
STANOVNIK PALESTINE IZ BETLEHEMA
Kada neki izraelski ministri govore, jezik koji koriste jednako je nasilan i rasistički kao i [jevrejski ekstremni] napadači.
ARHIEPISKOP ATALLAH HANNAH
SEBASTIJSKA PRAVOSLAVNA CRKVA
Palestincima, kršćanima ili muslimanima [Izrael] uskraćuje mogućnost da posjećuju sveta mjesta u Jerusalemu.
ARHIEPISKOP ATALLAH HANNAH
SEBASTIJSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

GLEDAJTE FILM

U OVOM FILMU

AUTORSKI TIM

SVJEDOCI

DATES

DEFINICIJE

MJESTA

REŽISER I MONTAŽER:

AHMAD DAMEN

 

PRODUCENT:

NIZAR YOUNES

 

DIREKTOR FOTOGRAFIJE:

NASR SAMARA

 

MUZIKA:

AHMAD DAMEN

 

PRODUKCIJSKA KUĆA:

ALARZ, PALESTINE

 

GODINA PROIZVODNJE:

2008

 

PRODUCENT ADAPTACIJE:

RAWAN DAMEN

 

GODINA PROIZVODNJE:

2013

 

ADAPTACIJA NA ENGLESKI JEZIK: AL JAZEERA WORLD - 2013

 

COPYRIGHT © SVA PRAVA ZADRŽAVA AL JAZEERA

POVRATAK NA VRH

PALESTINA REMIX