Izrael je 2006. Gazi nametnuo blokadu s kopna, mora i zraka, koja je višestruko uvećala patnje 1,8 miliona Palestinaca koji tamo žive. Ono što je manje očito – ali jednako važno – su načini koje su Palestinci pronašli kako bi se oduprli opsadi u svom svakodnevnom životu.

GAZA ĆE I DALJE ŽIVJETI

PALESTINA REMIX

POGLEDAJTE

VIDEO

PROČITAJTE PRIČU

ENGLISH

عربي

BOSANSKI

TÜRKÇE

ASHRAF AL-MASHHARAWY

Režiser filma

Palestinci su u Gazi bili prisiljeni pronaći kreativne načine da se nose s izraelskom blokadom. Opsada je dovela do nestašice osnovnih namirnica, poput hrane i goriva. Otežala je i realizaciju potencijala za dugoročni ekonomski razvoj Gaze. Hronični problemi, poput pristupa obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i čistoj vodi, postali su još izraženiji. Kako uvjeti u Gazi postaju sve gori, odlučnost Palestinaca raste. Nastoje živjeti dostojanstvenim životom i odbijaju se predati svakodnevnom ponižavanju.

Od početka opsade Izrael je pokrenuo tri dugotrajna vojna napada na Gazu: 2008, 2012. i 2014. Svaki od ovih napada pogoršao je već ionako nesigurnu situaciju u Gazi. Uništeni su deseci hiljada domova, škola i uredskih zgrada.

 

Obnova je gotovo pa nemoguća jer zbog opsade građevinski materijal ne dolazi u Gazu. Palestinci su pronašli načine kako da to kompenziraju. Za obnovu svojih domova Palestinci tako, naprimjer, koriste beton prokrijumčaren kroz tunele iz Egipta i materijal koji se sačuva iz uništenih zgrada.

Palestinci koji žive u Gazi nastoje živjeti normalnim životima, čak i pod najtežim uvjetima. Njihova odlučnost proizlazi iz nužde, ali ona je i simbolična. Palestinci u Gazi žele svijetu pokazati kako ne pristaju da ih izraelska okupacija slomi. Nastavljaju loviti ribu s obala Gaze, uprkos tome što im prijete brodovi izraelske mornarice. Poljoprivrednici riskiraju živote, usuđujući se otići na zemljište koje Izrael smatra zatvorenom vojnom zonom. Roditelji nastavljaju djecu slati u škole i pored toga što su njihove učionice meta izraelskih zračnih napada.

Onima koji dolaze izvana ovakvi mali primjeri otpora i izdržljivosti mogu djelovati zbunjujuće. Zašto bi Palestinac obnavljao svoju kuću da bi je Izrael ponovno razorio? Zašto bi ribar riskirao život samo da bi uhvatio nekoliko riba?

 

Za Palestince je, međutim, otpor okupaciji više od nužde. To je moralna obaveza. Izrael svojom blokadom nastavlja kolektivno kažnjavati Palestince koji žive u Pojasu Gaze. Palestinci odbijaju da ih okupacija definira. Ljepota ljudi i njihove zemlje nastavlja sjati.

Što više Izrael razmišlja o tome kako istrijebiti naš narod i uzeti našu zemlju i more, to smo mi odlučniji preživjeti.
ABU ANWAR JAHJOUH
PRODAVAČ KUKURUZA IZ GAZE
Šta god [Izraelci] uradili, nikada nisu uspjeli ubiti naše osmijehe.
ABDUL MU’TI ABD RABBU
PALESTINSKI REŽISER

GLEDAJTE FILM

U OVOM FILMU

AUTORSKI TIM

SVJEDOCI

GODINE

DEFINICIJE

MJESTA

ZATVARANJE

KOLEKTIVNO KAŽNJAVANJE

KLIKNITE NA SVAKU RIJEČ

REŽISER:

ASHRAF AL-MASHHARAWY

 

DIREKTOR FOTOGRAFIJE:

IBRAHIM AL-ATLA

 

MONTAŽER:

HASAN KHALID

 

PRODUKCIJSKA KUĆA:

MEDIA TOWN, PALESTINE

 

PRODUCENT ADAPTACIJE:

RAWAN DAMEN

 

GODINA PROIZVODNJE:

2011

 

ADAPTACIJA NA ENGLESKI JEZIK: AL JAZEERA WORLD - 2011

 

COPYRIGHT © SVA PRAVA ZADRŽAVA AL JAZEERA

POVRATAK NA VRH

PALESTINA REMIX