IZBJEGLICA

PALESTINA REMIX

ENGLISH

عربي

BOSANSKI

TÜRKÇE

Izbjeglica je osoba koja je prisiljena preći međunarodnu granicu kako bi potražila sigurnost, zbog rata ili druge ljudskom rukom izazvane ili prirodne katastrofe.

 

U palestinskom diskursu ovaj se pojam odnosi na svakoga ko je protjeran ili prisiljen napustiti ili pobjeći iz svog doma u susjednu državu tokom protjerivanja Palestinaca 1948. godine (Nakba) ili nakon okupacije 1967. godine (ili na njihove potomke) i kojoj je povratak zabranjen.

 

Prava izbjeglica otjelovljena su u različitim odredbama međunarodnog prava, a mnogi od njih sada žive u administrativnim izbjegličkim kampovima UNRWA u arapskim zemljama koje su im domaćini. Pravo na povratak je jedan od ključnih palestinskih zahtjeva u mirovnom procesu. Pravo na povratak odnosi se na pravo palestinskih izbjeglica i njihovih potomaka da se vrate u svoje domove u kojima su živjeli prije 1948. godine.

 

Pravno je pravo na povratak utvrđeno u Rezoluciji Opće skupštine Ujedinjenih naroda 194 od 11. decembra 1948, u kojoj se navodi da „izbjeglicama koje se žele vratiti svojim domovima i živjeti u miru sa svojim susjedima to treba dopustiti“.

DEFINICIJE

POVRATAK NA DEFINICIJE

VRATITE SE NA VRH STRANICE

PALESTINA REMIX

 

VIŠE O IZBJEGLICAMA

MOŽETE PRONAĆI U...