MENÜ
Filistin tarihi Filistin şehirlerinin kaderiyle iç içe geçmiştir. Hayfa, El Halil ve Yafa bir zamanlar Filistin'in kültür merkezleriydi. Nekbet (Büyük Felaket) olarak bilinen 1948'teki etnik temizlik kampanyası sırasında İsrail çoğu Filistinliyi bu şehirlerden sürdü. Filistin kültürü ağır bir darbe aldı.
RAMEZ QAZMOUZ
YÖNETMEN
Tarihsel olarak Filistin Arap dünyasında kültürlerin kesiştiği bir kavşak olmuştur. 20. yüzyıl başlarında tarım ve ticaret gelişti. Şehir yaşamı tiyatro, müzik ve edebiyatla canlılık kazandı. Filistin şehirleri Kahire, Beyrut ve Şam gibi diğer Arap başkentleriyle yakın ekonomik ve kültürel ilişkiye girdiler.
İsrail'in kurulmasından önce, Yafa Filistin'in ticaret merkeziydi. Yafa'nın hikayelere konu olan limanı çok eski çağlardan beri Akdeniz'e açılan bir kapı işlevi görüyordu. 19.yüzyıl ve 20. yüzyıl başlarında Yafa parlak ekonomisiyle göz dolduruyordu.
Fabrikalar portakal küfesinden, sabuna ve zeytinyağına, pek çok şey üretiyordu. Gazete ve dergilerin çoğu Yafa'da basılıyordu. Şehir canlı ve zengin bir şehirdi.
Filistin şehirlerinin başarılı geçmişleri Siyonistlerin "Filistin vatansız insanlar için insansız bir topraktı" hikayesini yalanlıyor. Tam tersine Filistin şehirleri Arap kültür ve medeniyetinin en önemli temsilcileriydi. Bu gerçeklik Arap dünyasının kalbinde kurulan Yahudi devletinin bu topraklara medeniyet getirdiği masalıyla çelişiyor. Etnik temizliğin ardından Siyonistler Filistin şehirlerini Filistin kimliğinden arındırıp, Filistin kültürel mirasını yok etmeye giriştiler.
İngiliz mandasının devam ettiği Nisan 1948'te Siyonist güçler Yafa ve Hayfa'yı ele geçirince, Filistinlilerin büyük çoğunluğu bu şehirlerden sürüldü. Filistinli akademisyen Dr. Raif Zreyk’e göre, kalan birkaç Filistinli aile hapishane gibi dikenli tellerin içinde yaşamaya zorlandı.
Filistin'in kalbi Yafa bir gece içinde durdu. Hayat sona erdi. Tüccarların kendi işyerlerine girmesi engellendi. Ailelerin evlerine girmesine mani olundu ve sonrasında bu evler İsrailliler tarafından yağmalandı. İsrail Filistinlileri dünyaya kültürsüz insanlar olarak gösterdi. İsrailliler Filistinli mültecilerin komşu Arap ülkelere giderek buradaki kültürlere tamamen adapte olduğunu ve Filistin kültürünün böylece yok olduğunu iddia ettiler.
Tarihi şehirleri olmadan Filistin kültürünün yeniden dirilmesi zor, hatta imkansız. Şu an yaşayan çoğu Filistinli 1948'ten sonra doğdu. Çoğunun kültürel mirasla yaşlı kuşaklardan aktarılan hikayelerden başka somut bir bağları yok. Filistin'in önemli şehirleri şu anda İsrail şehirleri.
Eğer ararsanız, Filistin mirasının kalıntılarını hala görebilirsiniz. Filistin'in geçmişine dair bu küçük ipuçları, bir ülke haritadan silinse bile, kültürünün ayakta kaldığını gösteriyor. Filistin'in kültür mirasının, bir zamanların başarılarla dolu şehirlerinden daha dayanıklı olduğu ortada. Bu Filistin kültürünün İsrail işgalinden daha güçlü olduğunun kanıtı.
FİLMİ İZLEYİN
EKİP
YÖNETMEN
RAMEZ QAZMOUZ
YAPIMCI
NIZAR YOUNES
GÖRSEL YÖNETMEN
MUWAFFAQ ODEH
EDİTÖR
ANMAR FAOUR
MÜZİK
KARIM MATAR
YAPIM ŞİRKETİ
ALARZ, PALESTINE
YÖNETİCİ PRODÜKTÖR
RAWAN DAMEN
YAPIM YILI
2011
AL JAZEERA TÜRK TARAFINDAN TÜRKÇEYE UYARLANMIŞTIR – 2013.
© TÜM HAKLARI AL JAZEERA'YA AİTTİR.
BAŞA DÖN