MENÜ
Kudüs'te doğan Filistinliler için İsrail'den inşaat ruhsatı almak son derece pahalı ve çoğu zaman da imkansız. Bu yüzden birçoğu ruhsatsız inşaat yapıyor, ama sonrasında da İsrail'in çıkardığı yıkım emirleri ve yüksek cezalarla karşı karşıya kalıyorlar. Cezayı ödeyecek durumu olmayan Filistinliler, zor bir karar vermek zorunda kalarak evlerini kendi elleriyle yıkıyorlar.
Rafat Abuzaid
YÖNETMEN
Doğu Kudüs'te evleri İsrail tarafından kaçak ilan edilen Filistinliler evlerini kendi elleriyle yıkmaya mecbur bırakılıyor.
İsrail-Filistin çatışmasının tam kalbindeki kentin en hararetli sorunları emlak, konut ve İsrail yerleşimleri.
Doğu Kudüs'teki İsrail işgali yüzünden binlerce Filistinli evinden olurken kentte ciddi bir konut sıkıntısına da yol açtı. 1967'den bu yana kentteki Filistinli nüfusu dört katına çıkarak 300 bini aştı. Bu da toplam nüfusun neredeyse yüzde 40'ı demek. Buna rağmen, Doğu Kudüs'teki İsrailli belediye yetkilileri Filistinlilere ev yapmaları için toplam alandan sadece yüzde 9'luk bir pay ayırıyor.
Filistinliler açısından inşaat ruhsatı almak aşırı derecede pahalı ve bürokratik süreçler, ruhsat alımını daha da zorlaştırıyor. Yıkım tehdidine rağmen, birçok Filistinlinin evlerini ruhsatsız olarak inşa etmekten başka şansı bulunmuyor.
İsrail, en son bu evlerin 20.000 kadarını kaçak ilan ederek haklarında yıkım kararı çıkardı.
Filistinli aileler, mahkemelerde yıkım emirleriyle mücadele etmek için bir sürü masraf yapmaktan ya da evlerini İsrailli ekiplere yıktırmak için yüksek bedeller ödemektense, zor bir tercihte bulunarak evlerini kendileri yıkmaya yoluna gidiyor. Evlerini elleriyle yıkmak zorunda kalan bu insanların birçoğu evsiz kalıyor veya şehir merkezinden uzak bir yerlere taşınmaya mecbur oluyor. Kimileri ise yıktıkları evlerinin enkazında yaşamaya devam ediyor.
Kudüs: Kendi Evini Yıkmak belgeseli, bu yıkımların hem şehrin çehresini, hem de burada yaşayanların hayatını nasıl değiştirdiğine ışık tutuyor.
Bu filmde evlerini kendi elleriyle yıkmak zorunda kalan üç ailenin hikayesine tanık oluyoruz. Yıkıma giden süreçte yaşananlar, ailelerin yıkımdan sonra gittikleri yerler, yıkımın üzerlerinde yarattığı duygusal ve ekonomik etkiler mercek altına alınıyor. Yönetmen filmde ayrıca şehir planı ve belediye politikalarının nasıl kimilerinin öne sürdüğü gibi Filistinlileri şehir dışına iterek hayatlarını mahvettiğini ve Yahudi çoğunluğu sağlamlaştırmak için şehrin nüfus dengesini nasıl değiştirdiğini de ele alıyor.
FİLMİ İZLE
YAN YOL
EKİP
YÖNETMEN
Rafat Abuzaid
KEMERAMAN
Umran Al Rishiq
Mowafaq Oudeh
EDİTÖR
Alaa Issa Fayez
MÜZİK
Ibrahim Al Faroukh
Jason Crompton
YAPIM ŞİRKETİ
Funoon Media, Palestine
YÖNETİCİ PRODÜKTÖR
RAWAN DAMEN
YAPIM YILI
2014
AL JAZEERA TÜRK TARAFINDAN TÜRKÇEYE UYARLANMIŞTIR – 2015
© TÜM HAKLARI AL JAZEERA'YA AİTTİR.
BAŞA DÖN