Gazze şehri, bazen günde 12 saate kadar karanlıkta bırakan ciddi bir enerji sıkıntısı yaşıyor. Elektrik kesintileri, şehirde yaşayan 1 milyon 800 bin insanın hayatını ciddi şekilde olumsuz etkiliyor.

GAZZE'Yİ KARARTMA

ASHRAF AL-MASHHARAWY

YÖNETMEN

Gazze'de gıda ve su tedariki, temizlik, sağlık ve eğitim hizmetleri elektrik kesintileri nedeniyle sekteye uğruyor.

 

Karanlıkta kalmak, Filistinlilerin yaşadığı sıkıntıların en büyüğü ve gündelik yaşamın her alanına etki ediyor.

Gazze'deki durum dayanılmaz.
SUHEYL SKEYK
GAZZE ELEKTRİK SANTRALİ GENEL MÜDÜRÜ

Gazze Şeridi, İsrail tarafından 1967'de işgal edildi. Gazze'deki Filistinlilerin yüzde 60'ından fazlasını, 1948'te Filistin'in diğer bölgelerindeki evlerini terk etmeye mecbur bırakılan mülteciler oluşturuyor. Gazze'de hüküm süren elektrik sıkıntısı, İsrail'in 2006'da düzenlediği hava saldırılarında Gazze'nin tek elektrik santralinin altı trafosunu birden tahrip etmesiyle baş gösterdi.

 

Elektrik santrali ancak kısmen onarılabildi. Zira İsrail ablukası, inşaat için gerekli parça, malzeme ve yakıtın Gazze'ye ulaşımını engelliyor. İsrail'in Gazze'nin enerji nakil hatlarını sistemli biçimde hedef almaya devam etmesi ise durumu daha da kötüleştiriyor.

Her gün Gazze nüfusunun üçte biri elektrisiz yaşıyor.
ABDÜL AZİZ EBU SAFYE
GAZZE ELEKTRİK DAĞITIM ŞİRKETİ

Santral yıllardır çok düşük kapasiteyle çalışıyor ve Gazze'nin günlük ihtiyacı olan 300MW enerjinin sadece 80 MW'ını üretiyor. Gazze Elektrik İdaresi, bu açığı elektrik kesintileriyle idare etmeye çalışıyor. Günün her anı Gazzelilerin üçte biri elektriksiz yaşıyor.

Gazze'deki elektrik sıkıntısı görece yeni bir sorun olabilir ama eski sorunları daha da içinden çıkılmaz duruma getirdiği bir gerçek. Özellikle Filistinlilerin temiz suya erişimleri konusundaki etkisi çok ciddi boyutta. Elektrik kesintileri kanalizasyon hizmetlerini engellediği gibi su pompaların çalışmasını da durduruyor.

 

Yıllardır İsrail'in füze ve kara saldırıları Gazze boru hatlarına zarar veriyor. Yıllardır süren çatışmalar dolayısıyla kanalizasyon sitemi de harap olmuş durumda. Bunun sonucu olarak içme suyuna sık sık kanalizasyon karışıyor ve suyla taşınan hastalıkların artmasına neden oluyor.

 

Gazze'nin su kalitesini arttırmak için hazırlanan tüm planlar enerji sıkıntısı yüzünden uygulanamadı. Su projeleri çok fazla enerjiye ihtiyaç duyuyor. Var olan su ve kanalizasyon sistemi için yeterli enerji yokken, yeni su sistemleri hizmete sokmak imkansız hale geliyor.

Refah'taki su tuzlu ve kirli. Bu yüzden insanlar bu temiz suyu satın alıyor.
IMAD HİCAZİ
SU SATICISI

İsrail 2014 yılınndaki operasyonları sırasında elektrik santralini bombalardı. Bu Gazze için felaket oldu. Çünkü elektrik olmayınca dizel yakıtla çalışan jenaratörlerin çalıştırılması gerekti.  Ancak İsrail ablukası nedeniyle yakıt kısıtlıydı.

 

Hamas hükümeti alternatif yakıt kaynaklarına yöneldi ve Mısır'dan tüneller ile getirilen kaçak yakıtla açığı kapatmaya çalıştı.  Ancak Mısır Refah sınırındaki tünellere düzenlediği operasyonla bu kaynağı da kesti.

İsrail elektriği bir savaş silahı olarak kullanıyor. 2006'da İsrailli er Gilad Şalit'in esir alınmasına verdikleri ilk tepki Gazze elektrik santralini bombalamak oldu.
KENAN ULEYD
GAZZE ENERJİ KURUMU GENEL BAŞKANI

Pek çok gözlemciye göre Gazze'deki enerji sorunun çözümü İsrail'in kara ve deniz ablukasının kaldırılması. Abluka Gazze'deki hayatı istikrarsızlaştırıyor.Birleşmiş Milletler koşulların çok hızlı biçimde kötüleştiği ve Gazze'nin 2020'de yaşanamaz hale geleceği konusunda bir uyarıda bulundu. İsrail ablukası derin bir insanı felakete sahne hazırlıyor.

Elektrik kesintileri Gazzeli öğrencilerin hayatını da olumsuz etkiliyor. Evde ödevlerini mum ya da kandil ışığı altında yapmak zorunda kalıyorlar.

 

Bu da onların öğrenme yeteneklerine ve konsantrasyonlarına etki ediyor. Jeneratörler ışık üretiyor belki ama başka sorunlara yol açıyor. Okullarda öğrenciler jeneratörlerin gürültüsünden, çıkardığı duman ve kokudan şikayetçi.Elektrik kesintisi okullarda yemekhanelerin ve tuvaletlerin pis kalması ve elleri yıkayacak kadar bile temiz su bulunmamasına neden oluyor.

 

En zor tarafı da çocukların sınavı olduğunda ortaya çıkıyor. Mum ışığında ders çalışıyorlar.
SABRIN DIB
GAZZE'DE YAŞAYAN FİLİSTİNLİ

Gazzeliler İsrail bombardımanı altında hayatta kalmak için her gün sıkıntılar yaşıyorlar. Karartmalar onların hayatını daha da zorlaştırıyor. Elektrik sıkıntısı kalp ve böbrek hastalarıyla, kuvözdeki bebeklerin hayatını da riske atıyor.

 

Ama elektrik sıkıntısı sıradan Filistinlilerin hayatını da tehdit ediyor. Doğru kullanılmadığında jeneratörler tehlike oluşturabiliyor. Onlarca Filistinli jeneratörlerin hatalı kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan karbonmonoksit zehirlenmesi, yangın ya da patlamalar sonucu yaralandı ya da öldü.

 

Gazze'deki enerji sıkıntısı Filistinliler için bir rahatsızlıktan öte yaşamsal bir tehdit oluşturuyor.

 

Üç çocuğum jeneratör yüzünden öldü. Diğer ikisi ciddi biçimde yaralandı.
AMİNE BARGUT
GAZZE'DE YAŞAYAN FİLİSTİNLİ

FİLMİ İZLEYİN

KAPATMA

TOPLU CEZALANDIRMA

EKİP

YÖNETMEN

ASHRAF AL-MASHHARAWY

 

GÖRSEL YÖNETMEN

IBRAHIM AL-ATLA, HASSAN AL-MASHHARAWY & MOHAMMAD HAMDAN

 

EDİTÖR

HASAN AL-MASHHARAWY

 

MÜZİK

AHMAD AL-SAWI

 

YAPIM ŞİRKETİ

MEDIA TOWN, PALESTINE

 

ŞÖHETİCİ PRODÜKTÖR

RAWAN DAMEN

 

YAPIM YILI

2012

 

AL JAZEERA TÜRK TARAFINDAN TÜRKÇEYE UYARLANMIŞTIR – 2013.

 

© TÜM HAKLARI AL JAZEERA'YA AİTTİR.

BAŞA DÖN

FİLİSTİN REMİKS

© AL JAZEERA MEDIA NETWORK,

2015