Tarihi Filistin bir zamanlar tek bir toprak, tek bir ülkeydi. Şidi ise toprakların her iki bölümü de İsrail askerinin işgali altında. Batı Şeria ve Gazze Şeridi arasında hiçbir bağlantı yok ve Filistinliler bir bölgeden diğerine seyahat edemiyor. Bu film, parçalanmış bir ülkenin insanlarının hikayesini anlatıyor.
FİLM BİLGİLERİ
Gazze Şeridi'nden bir grup genç müzisyen, Batı Şeria'ya bir kültür gezisi yapmaya çalışıyor. Ancak İsrail gençlere izin vermiyor. 1967'den beri işgal altında bulunan Batı Şeria ile Gazze Şeridi, İsrail'in bölgedeki politikaları yüzünden neredeyse birbirinden tamamen ayrı.
Gazze Şeridi: Akdeniz'in doğusunda 360 kilometrekarelik bir bölge olan Gazze Şeridi, 1,8 milyon Filistinliye ev sahipliği yapıyor. Ürdün Nehri'nin batısındaki 5.500 kilometrekarelik Batı Şeria'da ise 1,7 milyon Filistinli yaşıyor.
Her iki bölge de bir zamanlar aynı ülkenin, yani tarihi Filistin'in bir parçasıydı. 1940'larda bir Filistinli bir bölgeden diğerine arabayla iki saatten kısa sürede gidebiliyordu.
1947 yılında BM Genel Meclisi Filistin'in Yahudiler ile Filistinliler arasında bölünmesi lehine oy verdi. Ancak 1948'deki savaşın sonrasında Filistinlilere toprakların sadece yüzde 22'si, yani Batı Şeria ve Gazze Şeridi kalmıştı.
İsrail, 1967'de bu kalan yüzde 22'lik kısmı da işgal etti.
Bugün hiçbir Filistinli, İsrail'in izni olmadan Batı Şeria ile kuşatma altındaki Gazze Şeridi arasında seyahat edemiyor. Seyahat iznini almak ise neredeyse imkansız.
Ashraf Mashharawi
Yönetmen
KAPATMA
SINIRLAR
UTANÇ DUVARI
SİYONİZM
YEŞİL HAT
İŞGAL ALTINDAKİ TOPRAKLAR
FİLİSTİN YÖNETİMİ
KEŞFETMEK İÇİN KELİMELERE TIKLAYIN
EKİP
İNSANLAR
YILLAR
TANIMLAR
YERLER
FİLMİ İZLEYİN
YÖNETEMEN
ASHRAF MASHHARAWY
YAPIMCI
MOHAMED AL-SAWAF
KAMERAMAN
HASSAN MASHHARAWY
MOHAMMED MASHHARAWY
FEDERICO PAJA
HANA ABU SADA
YORAI LIEVERMAN
MOHAMED SHARIEF
EDİTÖR
HASSAN MASHHARAWY
YAPIM ŞİRKETİ
MEDIA TOWN, PALESTINE
YÖNETİCİ PRODÜKTÖR
RAWAN DAMEN
YAPIM YILI
2015
AL JAZEERA TÜRK TARAFINDAN TÜRKÇEYE UYARLANMIŞTIR – 2015
© TÜM HAKLARI AL JAZEERA'YA AİTTİR.
Filistinli Muhammed El Hacran, işgal altındaki Batı Şeria'nın Eriha şehrinden. Kendisi gibi Filistinli olan karısı Kavkab ise Gazze Şeridi'nden. Aile, oğulları İhab doğduğunda, onu hangi bölgeye kaydettirecekleri konusunda bir karar vermek zorunda kaldı. Ancak ne karar verirlerse versinler, oğullarının yaşamı ve bir bölgeden diğerine geçiş özgürlüğü kısıtlanacaktı.
Bünyesinde bir serbest dolaşım merkezi bulunan Meslek adında İsrailli bir sivil toplum kuruluşu Muhammed'in durumuna el koydu.
Yıllar süren bekleyişin ardından İsrailli yetkililer sonunda Kavkab El Hacran'ın Gazze kimliğini Batı Şeria kimliğiyle değiştirmeyi kabul etti. Ancak değişim işlemini tamamlamak için Kavkab'ın Batı Şeria'daki İsrail Nüfus İdaresi'ne bizzat başvurması şartı koşuldu. İsrail güvenlik birimleri Kavkab'a söz konusu işlemleri tamamlamak için Gazze'den Batı Şeria'ya geçiş izni vermedi.
Bu, her ikisi de Filistinli oldukları halde salt biri işgal altındaki Batı Şeria'da, diğeri ise kuşatma altındaki Gazze Şeridi'nde doğduğu için asla birbirini ziyaret edemeyen ya da buluşamayan iki insanın öyküsü.
FİLİSTİN REMİKS
© AL JAZEERA MEDIA NETWORK, 2022