FİLİSTİN REMİKS

ENGLISH

عربي

BOSANSKI

TÜRKÇE

REMİKSE BAŞLA

HARİTALAR

FİLİSTİN'İN YİTİRİLİŞİ

Filistin'in bir Yahudi devletine dönüşmesi, planlı, uzun ve şiddet dolu bir süreçti. Filistinlilere ait topraklara el konuldu. 1948'de İsrail'in kurulmasıyla Filistinlilerin %80'inden fazlası bir gecede mülteci konumuna düştü. 20. yüzyılın başında başlayan ve 1948'de zirveye noktasına ulaşan süreç, bugün de hala devam ediyor.

FİLİSTİN'DE ETNİK TEMİZLİK

Siyonist güçler, İsrail devletini kurmak amacıyla önemli Filistin şehirlerine saldırdı ve 530'dan fazla Filistin köyünü yok etti. 1948'de 13.000 Filistinli öldürüldü, 750.000'den fazla Filistinli evlerinden edilip mülteci oldu. Bu, Siyonist etnik temizliğin doruk noktasıydı. Bugün Filistinli mülteci sayısı yedi milyondan fazla. Çoğu, komşu Arap ülkelerindeki kamplarda eve dönecekleri günü bekleyerek yaşamını devam ettirmeye çalışıyor.

 

BAŞA DÖN

FİLİSTİN REMİKS

YAFA

KAYSERYA

AKKA

KUDÜS

TEL AVİV

TEL AVİV

UTANÇ DUVARI

OTOBAN 6

ÜRDÜN VADİSİ

ŞUCAİYE

EL ŞATİ MÜLTECİ KAMPI

GAZZE LİMANI

RİMAL

Tarihi Filistin'in kuzeyinde Hayfa'ya yakın bir kıyı köyü. Şubat 1948'de Siyonist Palmach grubunun İzak Rabin komutasındaki taburu Filistinlileri bu köyden sürdü.

Tarihi Filistin'in kuzeyinde bir liman kenti. Siyonist İsrail güçleri Akka'yı Mayıs 1948'de ele geçirdi ve Filistinli nüfusun dörtte üçünü sürgün etti. Akka'nın tarihi çok eski çağlara dayanıyor. Şehirde o dönemden kalma surların ve bir kulenin kalıntıları mevcut.

Tarihi Filistin'in kuzeyinde bir liman kenti. Siyonist İsrail güçleri Akka'yı Mayıs 1948'de ele geçirdi ve Filistinli nüfusun dörtte üçünü sürgün etti. Akka'nın tarihi çok eski çağlara dayanıyor. Şehirde o dönemden kalma surların ve bir kulenin kalıntıları mevcut.

Tarihi Filistin'in başkenti ve en kutsal şehri. Şehrin %80'inden fazlası 1948'de, Doğu Kudüs olarak bilinen kalan %20'lik kısım ise 1967'de Siyonistler tarafından ele geçirildi.

Siyonist hareket tarafından tarihi Filistin'in Akdeniz kıyısında 1909 yılında kuruldu. Kudüs'ten sonra İsrail'in en kalabalık ikinci şehridir. Tel Aviv, merkez ve ilçeleriyle birlikte İsrail nüfusunun %42'sini barındırıyor.

İsrail'in ekonomi ve finans merkezi olan Tel Aviv, Ortadoğu'da en çok ziyaret edilen beşinci şehir konumunda.

Dikenli tellerle örülü beton duvar, Batı Şeria'da İsrailliler tarafından inşa edildi. İnşaatı 2002 yılında başlayan duvar, Filistin topraklarının müsadere edilip, Filistinlilerin gettolaştırılmasına neden oldu.

Otoban 6, İsrail'in kuzeyinden güneyine uzanıyor. İsrail'in en büyük alt yapı yatırımlarından biri olan otoban, İsrailli yerleşimcilerin işgal altındaki Batı Şeria'da yaşadıkları hukuk dışı yerleşimler ile İsrail arasındaki ulaşımlarını sağlıyor.

Dünyanın en alçak noktası. Deniz seviyesinden 790 metre aşağıdaki Ölüdeniz de burada bulunuyor. İsrail ordusu Ürdün Vadisi'nde bulunduğu müddetçe, işgal altındaki Batı Şeria'da siyasi olarak sürdürülebilir bir Filistin devleti kurulmasının imkanı yok.

100.000 Filistinlinin yaşadığı Şucaiye, Gazze'nin en kalabalık bölgelerinden biri. 2008 ve 2009 yıllarında sıkça İsrail hava saldırılarının hedefi olan bölge, 2014'teki Koruyucu Hat Operasyonu sırasında İsrail güçlerinin şiddetli saldırılarına maruz kaldı. Saldırılarda en az 100 Filistinli ölürken, binlerce bölge sakini de yerini yurdunu terk etmeye mecbur oldu.

Gazze Şeridi dünya üzerindeki en yoğun nüfusa sahip yerlerden biri. Burada çoğu 1948'de Filistin'in diğer şehir ve köylerinden sürülen mültecilerin torunları olmak üzere toplam 1,8 milyon kişi yaşıyor. El Şati Mülteci Kampı, şehirdeki sekiz mülteci kampından biri.

Gazze şeridinin sahip olduğu küçük liman şehrin Rimal bölgesi yakınlarında. İsrail 1967 yılındaki işgalden bu yana bölgeyi abluka aldında tutuyor ve Gazze Limanı'na harhangi bir geminin demirlemesine izin vermiyor. Gazze Limanı Akdeniz'de abluka altında kapalı tutulan tek liman.

Gazze'nin en müreffeh semtlerinden biri. Gazze'yi boydan boya geçen ana caddesi, sahil şeridi ile eski şehri birbirine bağlıyor.

İNSANSIZ HAVA ARACI KAYITLARI