Filistin’in hikayesini daha önce görülmemiş şekilde anlatıyoruz. Film yapımcılarımız, sizi Filistin şehirlerinin geçmişi ve bugününe, İsrail hapishanelerine ve işgale karşı mücadele eden direniş hareketinin arka planına götürüyor.
Filistinliler o güne Nekbet diyor. Nekbet Arapça'da "felaket" demek. Nekbet yaklaşık 750 bin Arabın Filistin'den topluca göç ettirilmesini ifade ediyor. Bir çok kişiye göre göç 1948'de başladı ama aslında Nekbet çok daha öncesine dayanıyor.
YÖNETMEN: AYED NABAA (2014)
FİLMİ İZLE
1967'deki Altı Gün Savaşı'ndan bu yana İsrail siyasi suçlardan 700 bin Arab’ı hapse mahkum etti. Bu mahkumların büyük bölümü Filistinliydi. Mahkumların bazıları hapiste ölürken, bazıları ise bugün hala hapiste bulunuyor. Ama geçen yıllar boyunca binlercesi de serbest kaldı. Onlardan bazılarının hikayelerine tanık olacaksınız.
YÖNETMEN: AHMAD ADNAN AL-RAMHY (2012)
FİLMİ İZLE
İsrail, Filstinlileri sınırdışı etmek de dahil birçok farklı şekilde yerinden yurdundan etti. Oysa Filistinlileri İsrail ve İşgal Altındaki Filistin Toprakları'ndan sürme politikası, uluslararası hukuka göre yasak.
YÖNETMEN: Bahea Namoor (2014)
FİLMİ İZLE
1948 yılında doğdum. Ben bir Filistinliyim. Ben bir İsrailliyim. Ben bir kadınım. 65 yılı geride bıraktım. 1948 yılında doğan, tarihi Filistin'de yaşamış beş sıradan kadının hikayesi…
YÖNETMEN: AYED NABAA (2015)
FİLMİ İZLE
İsrail, 2006 yılında Gazze'ye karadan, denizden ve havadan bir abluka uygulamaya başladı. Bu abluka şehirde yaşayan 1 milyon 800 bin Filistinlinin çektiği acıları daha da arttırdı. Çok fazla gündeme gelmese de Filistinliler gündelik yaşamlarında kuşatmaya direnmek için pek çok farklı çözüm buldu.
YÖNETMEN: ASHRAF AL-MASHHARAWY (2011)
FİLMİ İZLE
İsrail iç güvenlik birimi Şin Bet, Filistinli mahkumlara karşı kullandığı tartışmalı yöntemlerle ünlenmiş durumda. Bu hikayelerin bazılarına tanık olacaksınız.
YÖNETMEN: ISSAM BALLAN (2013)
FİLMİ İZLE
Kudüs'te doğan Filistinliler için İsrail'den inşaat ruhsatı almak son derece pahalı ve çoğu zaman da imkansız. Bu yüzden birçoğu ruhsatsız inşaat yapıyor, ama sonrasında da İsrail'in çıkardığı yıkım emirleri ve yüksek cezalarla karşı karşıya kalıyorlar. Cezayı ödeyecek durumu olmayan Filistinliler, zor bir karar vermek zorunda kalarak evlerini kendi elleriyle yıkıyorlar.
YÖNETMEN: Rafat Abuzaid (2014)
FİLMİ İZLE
1993'te Yaser Arafat ve İsak Rabin barış görüşmelerinin başlaması için bir deklarasyon imzaladı. Bunun bağımsız Filistin Devleti'nin tohumunu atması bekleniyordu. Ancak hiç de öyle olmadı.
YÖNETMEN: MARIAM SHAHIN & GEORGE AZAR (2012)
FİLMİ İZLE
Filistin tarihi Filistin şehirlerinin kaderiyle iç içe geçmiştir. Hayfa, El Halil ve Yafa bir zamanlar Filistin'in kültür merkezleriydi. Nekbet (Büyük Felaket) olarak bilinen 1948'teki etnik temizlik kampanyası sırasında İsrail çoğu Filistinliyi bu şehirlerden sürdü. Filistin kültürü ağır bir darbe aldı.
YÖNETMEN: RAMEZ QAZMOUZ (2011)
FİLMİ İZLE
Son yıllarda, Batılı ülkelerde kamuoyu görüşü Filistin lehine değişiyor. İtalya bu konuda başı çekiyor.
YÖNETMEN: SHERIF FATHY (2012)
FİLMİ İZLE
Tarihi Filistin bir zamanlar tek bir toprak, tek bir ülkeydi. Şidi ise toprakların her iki bölümü de İsrail askerinin işgali altında. Batı Şeria ve Gazze Şeridi arasında hiçbir bağlantı yok ve Filistinliler bir bölgeden diğerine seyahat edemiyor. Bu film, parçalanmış bir ülkenin insanlarının hikayesini anlatıyor.
YÖNETMEN: Ashraf Mashharawi (2015)
FİLMİ İZLE
Bir zamanlar Arap dünyasının en büyük Yahudi topluluğuna ev sahipliği yapan Fas'ta çeyrek milyon Yahudi yaşıyordu. Ancak 1948 yılında İsrail devleti kurulunca, pek çoğu ülkeden ayrılmaya razı edildi. Bugün Fas'ta sadece 2 bin Yahudi kaldı.
YÖNETMEN: Charlotte Bruneau (2014)
FİLMİ İZLE
1993 yılında İsrail ve Filistin Kurtuluş Örgütü, İsrail-Filistin çatışmasının barışçıl çözümünü amaçlayan bir deklarasyon imzaladılar. Bunun barış için büyük bir adım olduğu düşünülüyordu. Ama Filistinliler için bu deklarasyonun bedeli ağır oldu.
YÖNETMEN: RAWAN DAMEN (2013)
FİLMİ İZLE
BAŞA DÖN
© AL JAZEERA MEDIA NETWORK, 2022