FİLİSTİN REMİKS

ENGLISH

عربي

BOSANSKI

TÜRKÇE

REMİKSE BAŞLA

SSS

SIKÇA SORULAN SORULAR

1. Remiks nedir?

 

Remiks, orijinal filme yapılan eklemeler, çıkarmalar ve sahne sıralamasında yapılan değişikliklerle oluşturulmuş alternatif filmlerdir. Filistin Remiks ile Filistin hakkındaki belgesellerimizin dilediğiniz bölümlerinden kendi miksinizi yapabilirsiniz.

 

2. "Filistin Remiks"i özel kılan nedir?

 

Şu anda dünyanın Filistin ile ilgili en önemli interaktif projelerinden birini ziyaret ediyorsunuz. Bu web sitesinin altında çalışan gelişmiş teknoloji sayesinde metin kullanarak sahne araması yapabilirsiniz. Belgesellerin farklı sahnelerini karıştırıp eşleştirebilir, yaptığınız remiksi zaman için geliştirebilir ve Facebook, Twitter ve başka ortamlarda paylaşabilirsiniz.

İsrail devletinin kuruluşu sırasında tahrip edilmiş 530'dan fazla Filistin köyünü içeren interaktif veritabanımız ile Filistin Atlası'nda (Salman Ebu Sitta, 2004) yer alan veriler ilk kez dijitalleştirilmiş oldu.

 

3. Nasıl remiks yapabilirim?

 

Son derece kolay. Arama özelliğini kullanarak ilginizi çeken konuları arayın. İstediğiniz sahneyi bulun. Bulduğunuz sahneyi çevrimiçi video düzenleyiciye sürükleyip bırakın. Onlarca filmden seçeceğiniz sahneleri aynı şekilde ekleyip remiksinizi oluşturun. Nasıl remiks yapacağınızı bu 1 dakikalık eğitici videoyu izleyerek öğrenebilirsiniz. Not: Remiks aracı şimdilik mobil telefonlarda ve tabletlerde çalışmamaktadır.

 

4. Remiksimi nasıl paylaşabilirim?

 

Remiksinizi tamamladıktan sonra bir isim verip Paylaş tuşunu tıklayın. Mevcut paylaşım seçeneklerinden (Facebook, Twitter, Google+ ya da e-posta) birini seçin. Projenizi kaydetmek ve daha sonra üzerinde çalışmaya devam etmek istiyorsanız, Paylaş tuşunu tıkladığınızda çıkan bağlantıyı kopyalayıp yapıştırmanız yeterli.

 

5. Remikslerin uzunluğu ile ilgili bir sınırlama var mı?

 

Hayır. Bu konuda herhangi bir sınır yok. Filminizin uzunluğu birkaç saniye de, birkaç saat de olabilir.

 

6. Dışarıdan başka görüntü, müzik ya da seslendirme ekleyebilir miyim?

 

Hayır. Ancak belgesellerin farklı bölümlerinin arasına başlık ya da metin ekleyebilirsiniz.

 

7. Yaptığım remiksi indirebilir miyim?

 

Hayır. Sadece bağlantıyı kaydedip paylaşabilirsiniz.

 

8. "En iyi" remiks nedir?

 

İyi bir remiks için iyi bir fikir gerekir. Bu konuda sihirli bir formül ya da en iyi/en kötü diye bir şey yok – tamamen yaratıcılığınızla ilgili. Remiksinizi kısa bir film gibi düşünüp hikaye anlatım tekniklerinden yararlanarak komple bir hikaye yaratabilirsiniz. Durumla ilgili kendi izlenimlerinizi paylaşarak Remiksinizi daha kişisel bir perspektiften hazırlayabilirsiniz. Alternatif olarak, ziyaret ettiğiniz ya da etmek istediğiniz bir yere ait farklı klipleri bir araya getirerek söz konusu yeri arkadaşlarınıza gösterebilirsiniz. Ya da belki sizin için önemli olan konu ya da konuşma parçalarını eşleştirerek bir fikri vurgulamak veya bir kişiyi/olayı anmak istersiniz. Sınırsız imkanınız var.

 

9. Remiksi web siteme veya bloguma koyabilir miyim?

 

Evet. Yaptığınız her remiksin bir URL'si var. Filmi yerleştirmek istediğiniz yere bu linki kopyalayıp yapıştırmanız yeterli.

 

10. Web sitesinde Remiks aracından başka neler var?

 

Pek çok şey… Web sitesinde Filistin'e dair bir bilgi hazinesi var:

Farklı dillerde izlenebilecek 30 civarında belgesel

Tüm belgesellerin deşifre metinleri

1799'dan günümüze önemli tüm tarihi olayları içeren kronoloji. Kronolojideki tarihler ile belgesellerin belli bazı sahneleri arasında bağlantı var.

Kaybolan Filistin: Geçtiğimiz yüzyıldaki toprak denetimi ve nüfus değişimlerini takip edebileceğiniz açıklamalı video.

Drone görüntüleri: Farklı tarihi kentlerin gökyüzünden çekilmiş harika videoları.

Tahrip edilen köyler veritabanı: 1948 öncesi var olan bir köyün adını girin ve köye ne olduğunu öğrenin.

Terminoloji: Sıkça kullanılan ve yanlış kullanılan siyasi terimler listesi.

Bilgi testleri: Filistin ile ilgili bildiklerinizi test etmenin eğlenceli bir yolu.

 

11. Web sitesi içeriği İngilizce dışında başka dillerde de mevcut mu?

 

Evet. Belgeseller dahil tüm içeriğe Arapça, İngilizce, Türkçe ve Boşnakça olmak üzere dört dilde ulaşabilirsiniz. Söz konusu diller, Al Jazeera'nin bu dillerde yayın yapan web siteleri olduğu için seçildi. Filistin Remiks'in başka dillere çevrilmesi için çok sayıda istek alıyor ve bu projeleri de değerlendiriyoruz.

 

12. Mısır, Suriye, Arap Devrimleri vb. hakkında neden remiks projeleriniz yok?

 

Tüm bilgilerin herkese açık ve kolayca erişilebilir olması gerektiğine inanıyoruz. Hayalimiz, Filistin Remiks'te kullandığımız öncü teknolojiyi Al Jazeera dijital içeriğinin tamamına uygulayarak herkesin bu içerikleri (video ve metinleri) kolayca keşfetmesini sağlamak.

Filistin Remiks'i bu teknolojinin pilot projesi olarak hayata geçirdik.

Dünya gündemindeki birçok başka mesele de hem yaratıcılık hem de insanların söz konusu meseleyi daha kolay anlayabilmesi açısından bu tür interaktif araçları hak ediyor.

 

13. Filistin Remiks ekibi ile nasıl iletişime geçebilirim?

 

Bize buradan ulaşabilirsiniz. İster soru, ister öneri, ister yorum olsun aldığımız her mesaja yanıt veriyoruz.

Filistin Remiks'i eğitici bir araç olarak kullanmak ya da filmlerimizden birini izletmek istiyorsanız lütfen şu formu doldurun.

 

14. Filistin Remiks'te yer alan tüm belgesel ve klipleri indirebilir miyim?

 

Filistin Remiks sayfalarında yer alan tüm belgesel ve klipler YouTube'da mevcut.

 

15. Filistin Remiks ile ilgili güncel bilgilere nereden ulaşabilir ya da toplulukla daha fazla nereden iletişime geçebilirim?

 

Filistin Remiks ile ilgili en güncel bilgileri Facebook ve Twitter'da sizlerle paylaşacağız. Remiks topluluğunda yapılan tartışmalara da yine bu sosyal medya sitelerinden katılabilirsiniz.