1948 yılında doğdum. Ben bir Filistinliyim. Ben bir İsrailliyim. Ben bir kadınım. 65 yılı geride bıraktım. 1948 yılında doğan, tarihi Filistin'de yaşamış beş sıradan kadının hikayesi…

48'LİLER

FİLM BİLGİLERİ

Bu, 1948 doğumlu beş sıradan kadının hikayesi. Aynı yılda doğan, ancak tarihi olayların geri dönülmez şekilde birbirinden ayırdığı İsrail ve Filistinli beş kadın…

 

Filistinliler, Mayıs 1948'de İsrail devletinin kuruluşunu Nekbet, yani Büyük Felaket olarak adlandırıyor.

 

Filmde yer alan ikisi İsrailli, üçü Filistinli beş kadının hepsi 1948'de doğdu. Fakat İsrail devletinin kuruluşu ve akabinde yaşanan olaylar, başka şartlar altında pek çok ortak noktası olabilecek bu kadınları tam tersi istikametlere sürüklemiş.

 

Rişon Lezyon bölgesinde yaşayan Ukrayna asıllı İsrailli Rena Rejev için 14 Mayıs "Bağımsızlık Günü"nde doğmuş olmak büyük mutluluk.

"Okulda, arkadaşlarımın, akrabalarımın arasında bir tek ben 48'de doğmuş bir 'bağımsızlık kızı'ydım" diyen Rejev, her yıl Bağımsızlık Günü'nde dalgalanan bayraklar ve atılan havai fişeklerle adeta kendi doğum günü de kutlanıyormuş gibi hissediyor. "Bağımsızlık Günü benim bir parçam oldu" diyor.

 

Kahire'de yaşayan Filistinli Latife Yusuf ise, Rejev'in aksine doğum günlerinde yaşadığı duyguyu tarif etmekte zorlanıyor. Ağustos 1948 doğumlu olan Yusuf için bu tarih ülkesinin uğradığı "tecavüzü" hatırlatıyor. Yusuf, "İşgalin benim hayatımla yakından ilişkisi var ve bu acımı daha da arttırıyor" diyor.

 

AYED NABAA

Yönetmen

İsrail hapishanelerinde işkence sistematik ve planlıdır. Çok korkunç muameleler gördüm. Beni tecavüzle, ailemi tutuklamakla ve evimizi yıkmakla tehdit ettiler.
FEYRUZ ARİFE
GAZZE'DEKİ CİBALİYE KAMPINDA YAŞAYAN BİR FİLİSTİNLİ
Filistinlilerin İsrail devleti yüzünden mülteci kamplarında kaldığını düşünmüyorum. Başka bir devletin idaresi altında başka bir yerdeler. Neden mülteci kamplarında yaşamak zorunda olduklarını anlamıyorum. Neden daha insani koşullarda yaşamıyorlar?
RENA REJEV
UKRAYNA ASILLI İSRAİLLİ

YEŞİL HAT

SINIRLAR

SİYONİZM

MÜLTECİ

ETNİK TEMİZLİK

KEŞFETMEK İÇİN KELİMELERE TIKLAYIN

EKİP

İNSANLAR

YILLAR

TANIMLAR

YERLER

FİLMİ İZLEYİN

YÖNETMEN

AYED NABAA

 

YÖNETMEN YARDIMCISI

ANAS AL DAOUD

 

GÖRSEL YÖNETMEN

HUGO RODRIGUES

 

EDİTÖR

RASHID FAYDI

 

MÜZİK

NAJATI AL SULOH

 

YAPIM ŞİRKETİ

VISION, JORDAN

 

YÖNETİCİ PRODÜKTÖR

RAWAN DAMEN

 

YAPIM YILI

2015

 

AL JAZEERA TÜRK TARAFINDAN TÜRKÇEYE UYARLANMIŞTIR – 2015

 

© TÜM HAKLARI AL JAZEERA'YA AİTTİR.

BAŞA DÖN

"Tanrı ancak İsrail devleti kurulduktan sonra doğmama izin verdi" diyor Fas asıllı İsrailli Madlen Abergel Vanunu.

 

8 Ekim 1948'de Gazze'de dünyaya gelen Feyruz Arife'nin hikayesi ise bambaşka: "Mülteciydim. Fakirdik, açtık ve çadırda yaşıyorduk. Hiç aklımdan çıkmaz."

 

İşgal Altındaki Batı Şeria'da yaşayan Filistinli Hatice Zoraiki de onunla benzer duygular içinde. Doğum günleri, oğullarının İsrail'de hapiste olduğu gerçeğine katlanmasını daha da zorlaştırıyor ve Nekbet'n bugün de hâlâ sürdüğünü hatırlatıyor: "Her doğum günümde bu felaketi iki kat daha ağır hissederim."

 

1948 sonrası hayata dair dramatik insan hikayeleri, bu beş kadınlar yapılmış samimi röportajlarla daha da etkili bir şekilde gözler önüne seriliyor. Film, iki farklı taraftan insanlar arasında 67 yıl sonra hâlâ taban tabana zıt görüşler olduğunu ve neredeyse hiç ortak bir zemin bulunmadığını gösteriyor.

FİLİSTİN REMİKS